Alla förberedelserna inför flytten

VI tänkte göra en sammanfattning på allt som vi måste göra eller som har gjort innan flytten till Shanghai. Vi saknade själv denna listan när vi började detta äventyret, så denna lista är gjord för alla andra som kommer hamna i liknande situaioner som oss i framtiden. 
 
Vi sökte alltså in på Fudan University i Shanghai för att läsa Mandarin i ett år. När vi väl hade fått beskedet att vi kommit in var det dags att lösa en rad MÅSTEN innan resan.
 
1. Vi fick hemskickat antagningsbeskedet, handbok etc 
 
2. Såg till att passet var giltigt under reseperioden för att sedan åka till närmaste Kinesiska ambasad för att söka visum. Vi sökte visum X1 och fick betala runt 800kr/pers.Glöm inte att ta med antagningsbeskedet och passet till visumansökan. 
 
3. Vi gick in på CSN:s hemsida och sökte studiebidrag och lån. Bidraget ligger på 705kr/vecka och lånet varierar. Tips: Ring till CSN om du stöter på problem med ansökan eller har frågor, deras kundtjänst var mycket hjälpsamma. 
 
4. Bokade flygresa. Vi har valt att åka med Finnair för dem hade billigast flyg för ungdommar. Vi märkte också att det fanns andra flygtider på deras egna hemsida jämfört med på resejämförelsesajterna. Våran enkelresa till flygplatsen "Shanghai Pudong international" gick på 3742 kr/pers. 
 
5. Vaccinerade oss mot hepatit A & B och japanska hjärnhinneinflamationen (denna är inte nödvändigt, men vi ville vara på den säkra sidan då vi förmodligen kommer resa runt i asien under året). Priserna för hepatit A & B är ca 500 kr/spruta. Det är antingen 2 eller 3 spruter beroende på hur lång tid man vill ha skydd. Den japanska hjärnhinneinflamationen kostar ca 1000 kr/spruta och bestod av 2 spruter med en månad emellan. Tips: Ring till sjukhus eller vårdcentral och fråga om råd. 
 
6. Kolla upp om univerisitet eller någon kräver att ni gör en hälsoundersökning innan ni åker till Kina. För vår del kunde man antingen göra hälsoundersökningen hemma eller på universitet. Vi valde att göra den i Kina då det kostade mycket mer hemma i Sverige (och kan vara ogiltig enligt dem i Kina). Jag vet inte vad hela undersökningen skulle kostat i Sverige men dem tog ca 1000 kr/timma. Den hälsoundersökningen vi ska göra innehåller b la blodprov, EKG-mätning och lungröntgen. Tips: Kolla upp så ni gör rätt hälsoundersökning och ta med er papper till stället ni ska göra den på, förslagsvis vårdcentralet och/eller sjukhuset.
 
7. Till er som ska studera: Boka rum, om ni nu väljer att bo på campus förstås. För oss var denna delen ett rent helvete. På just Fudan University fanns det ett datum där alla lägenheter släpptes och sedan var det först till kvarn. Men detta variera säkert beroende på vilket universitet du söker in till. (Mer om vår bokningshistoria kommer i senare inlägg) Tips: Förbered dig med att läsa igenom instruktioner och ha antagningsbesked, pass och bankdosa framme så slipper du stöta på problem. 
 
8. Kolla upp försäkring utomlands. Det finns många olika försäkringsbolag och alla har olika villkor och priser. Om du har värdefull packning, så som kameror och datorer, är det viktigt att se till så försäkringen tecker detta. Vi har tittat på Folksams försäkring som kostar 4343 kr/år och Goudas försäkring som kostar 7300 kr/år. Man får bättre villkor/säkerhet ju dyrare det blir helt enkelt.
 
/ Clara & Gustav
Flytten - Innan resan - Shanghai - Tips